In mijn vorige artikel vertelde ik je wat overdruk is. Het is belangrijk om je ontwerp op (ongewenste) overdruk te checken voordat je het naar de drukker stuurt, in dit artikel leg ik je uit hoe je jouw ontwerp op overdruk checkt. Ook leg ik je uit hoe je overdruk in adobe InDesign of Adobe Illustrator kunt aanpassen.

 

Controleer je bestand als volgt: Overdruk-controleren-1
1. Open het bestand in Adobe Acrobat (niet te verwarren met Adobe Reader)
2. Klik op View – Tools – Print production, klik rechts op output preview, dan opent er een nieuw scherm.
3. Klik in het scherm ‘Output preview’ op de optie ‘color warnings’ en klik daarna de optie ‘show overprinting’ aan. 
4. Alles wat op overdruk/overprinting staat zal nu in een gekozen kleur worden weergegeven (in mijn geval de kleur rood).
5. Staat er iets ongewenst op overdruk? Pas het dan aan in je opmaakprogramma. Hieronder leg ik je de aanpassingen voor InDesign en Illustrator uit.Overdruk-controleren-2-show-overprinting

 

Het aanpassen van overdruk in Indesign
In Indesign kun je met twee soorten overdruk te maken hebben. Zoals ik in mijn vorige artikel al aangaf staat de standaard zwarte kleur in Indesign standaard op overdruk. Dit los je op een andere manier op dan een gekleurd vlak wat op overdruk staat. Hier onderleg ik voor beide situaties uit wat je moet doen om de overdruk uit te schakelen.

 

Overdruk uitschakelen voor een normaal (gekeurd) vlak
1. Open je bestand in Indesign en selecteer het vlak wat werd weergegeven met overdruk. 
2. Ga naar Window – Output – Attributes, het venster ‘Attributes’ wordt nu geopend.
3. Selecteer het vlak dat bij de overdruk controle oplichtte, je zult zien dat het vakje ‘Overprint Fill’ aan staat gevinkt. 
4. Vink het vakje ‘Overprint Fill’ uit en sla het bestand opnieuw op als PDF.
5. Open het nieuwe bestand in Adobe Acrobat en controleer nogmaals op overdruk/overprint. Als het goed is wordt er nu niets meer weergegeven en is de overdruk goed aangepast.Overdruk-controleren-3-overdruk

 

Overdruk uitschakelen voor een standaard zwart vlak
1. Open je bestand in Indesign en selecteer het zwarte vlak wat werd weergegeven met overdruk. Je zult zien dat het vlak de standaard swatch/kleurstaal ‘Black’ heeft meegekregen. De standaardkleur ‘Black’ wordt door Indesign standaard op overdruk gezet, dit moet je handmatig aanpassen. 
2. Selecteer het zwarte vlak, selecteer daarna de kleur ‘Black’ en maak een nieuwe swatch aan. Er wordt nu een kopie gemaakt van de zwarte kleur.
3. Sla het bestand opnieuw op als PDF en open het nieuwe bestand in Adobe Acrobat en controleer nogmaals op overdruk/overprint. Als het goed is wordt er nu niets meer weergegeven en is de overdruk goed aangepast.

 

Het aanpassen van overdruk in Illustrator
In Illustrator heb je te maken met één manier voor het aanpassen van vlakken met overdruk. Er is geen verschil tussen het aanpassen van zwarte of gekleurde vlakken. Hier onderleg ik uit wat je moet doen om de overdruk in Illustrator uit te schakelen.

 

1. Open je bestand in Illustrator en selecteer het vlak wat werd weergegeven met overdruk.
2. Ga naar Window – Output – Attributes, het venster ‘Attributes’ wordt nu geopend.
3. Selecteer het vlak dat bij de overdruk controle oplichtte, je zult zien dat het vakje ‘Overprint Fill’ aan staat gevinkt.
4. Vink het vakje ‘Overprint Fill’ uit en sla het bestand opnieuw op als PDF.
5. Open het nieuwe bestand in Adobe Acrobat en controleer nogmaals op overdruk/overprint. Als het goed is wordt er nu niets meer weergegeven en is de overdruk goed aangepast.

 

Nieuwsgierig naar mijn prijzen? Laat je emailadres achter, dan krijg je mijn prijslijst direct in je mailbox!

Privacyverklaring