In drukwerk gebruik je vaak verschillende lagen. Die lagen kunnen over elkaar heen liggen. Bij overdruk worden die lagen met elkaar gemengd. Hierdoor is niet alleen de bovenste laag zichtbaar, maar ook de laag die daar onder ligt. Zonder overdruk zou alleen de bovenste laag zichtbaar zijn.

 

Overdruk wordt meestal alleen gebruikt voor 100% K zwarte teksten die in een gekleurd vlak staan. Als voorbeeld neem ik een groen vlak met zwarte tekst erin. Zonder overdruk wordt er eerst een plaat met groene inkt op het papier gedrukt. De plek waar de tekst komt is nog niet bedrukt en leeg. Daarna komt de plaat met zwarte inkt, de lege letters in het groene vlak moeten nu precies gevuld worden met de zwarte inkt. Soms gaat dit goed, maar vaak gebeurt het dat de plaat iets verschuift. Dan zijn er ineens onbedoelde witte randjes om de tekst zichtbaar. Onderstaande afbeelding maakt het verschil tussen overdruk en geen overdruk inzichtelijk.

overdruk-groen-vlak

Het lastige met overdruk is dat je het vaak pas ziet in het eindresultaat, als het ontwerp al gedrukt is. Als je overdruk aan hebt staan in de verkeerde plekken van je ontwerp kun je voor een vervelende verrassing komen te staan. Op je scherm ziet het ontwerp eruit alsof de bovenste laag de laag eronder onzichtbaar heeft gemaakt, maar in het drukwerk is de onderste laag ook zichtbaar door de bovenste laag heen. Dit is zeker niet altijd de bedoeling! In de afbeelding hieronder is het verschil goed zichtbaar.overdruk-rood-en-geel

Je verwacht een rood en een geel vlak, want dat zie je op je scherm, maar doordat het rode vlak op overdruk staat is er een oranje vlak zichtbaar waar het rode en gele vlak overlappen. Als je dat pas ziet als je het drukwerk in handen krijgt is dat een vervelende verrassing.


Let voornamelijk op met ontwerpen in Indesign, want overdruk wordt automatisch aangezet voor 100% K, ook als dit geen tekst is.

Controleer altijd of er sprake is van overdruk in je ontwerp, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wil je weten hoe je dit doet? Dat vertel ik je de volgende keer.

 

 

Nieuwsgierig naar mijn prijzen? Laat je emailadres achter, dan krijg je mijn prijslijst direct in je mailbox!

Privacyverklaring