Zwart is bij het drukken niet altijd zwart. Soms komt zwart bij drukwerk erg grijs en flets over. Het verschil tussen wat je op je scherm ziet en de kleur zwart die gedrukt wordt kan erg groot zijn, maar hoe komt dat? 

Dat heeft vaak te maken met de instellingen in je opmaakprogramma. Laten we eens een kijkje nemen naar de verschillende instellingen en het resultaat daarvan.

 

Laten we er even vanuit gaan dat je een zwart vlak wilt drukken. Als je een zwart vlak op 100% K zet zou je denken dat het bij het drukken ook 100% zwart wordt. Dat is helaas niet het geval. Een zwart vlak op 100% K wordt bij het drukken een doffe kleur grijs.

Dit is vaak ongewenst, maar hier is een oplossing voor. De volgende instellingen geven meestal het beste resultaat. C 60% Y 50% M 50% en K 100%, dit geeft vaak de mooiste kleur zwart en wordt vaak ook ‘diepzwart’, ‘superzwart’ of “Photoshop zwart” genoemd. 

Maar let op, zet niet alles op 100%. Dit maakt het niet “extra zwart” en als je C, Y, M en K op 100% zet kan het druktechnisch niet goed verwerkt worden en krijg je niet het gewenste resultaat. 

 

Voor tekst kun je beter geen superzwart gebruiken. Zwarte tekst op overdruk zetten geeft altijd een beter drukresultaat. 

 

LET OP! Het voorgaande gaat op voor drukwerk, omdat toner bij drukwerk doorschijnend is. Bij printwerk is het een heel ander verhaal. Zwarte toner bij printen is niet doorschijnend, maar dekkend. Superzwart heeft bij printen juist het tegenovergestelde effect. Superzwart (C 60% Y 50% M 50% en K 100%) wordt dan juist dof grijs in plaats van zwart. Bij C 0% Y 0% M 0% en K 100% krijg je bij printen wel een zwart vlak.

 

Het voorbeeld hieronder laat alle genoemde effecten en het verschil tussen drukken en printen overzichtelijk zien.

Zwart-en-Superzwart

Ik noemde in dit artikel dat zwarte tekst op overdruk zetten altijd een beter drukresultaat geeft. Wil je meer weten over overdruk? Daar zal ik meer over vertellen in het volgende artikel.

Nieuwsgierig naar mijn prijzen? Laat je emailadres achter, dan krijg je mijn prijslijst direct in je mailbox!

Privacyverklaring