Serif of sans-serif heeft alles te maken met lettertypes. In het Nederlands betekent serif met schreef en sans serif zonder scheef. Schreven zijn de dunne streepjes aan het uiteinde van de ‘pootjes’ van een letter. 

 

Op onderstaande afbeelding is het verschil duidelijk te zien. Bij het schreeflettertype staan de schreven omcirkelt met rode rondjes, het schreefloze lettertypen heeft deze extra streepjes niet.

Serif-en-Sansserif

De schreven in een lettertype begeleiden de ogen van de lezer over de regel. Daarnaast geeft de schreef de letters een grotere vormvariatie. Schreefletters zijn sneller herkenbaar en worden minder snel verward met een andere letter. Dit zorgt ervoor dat een tekst beter leesbaar is. Vooral voor lange teksten, zoals in boeken en kranten, is leesbaarheid erg belangrijk. Daarom wordt teksten in boeken en kranten meestal in een schreef lettertype gedrukt. Bekende en veelgebruikte lettertypes met schreef zijn Times New Roman, Palatino en Georgia.

 

Bij korte en grote teksten zoals titels of verkeersborden heeft het oog geen begeleiding nodig en werken schreven soms zelfs storend. Korte en grote teksten worden daarom vaak in een schreefloos lettertype opgemaakt. Ook op een computerbeeldscherm wordt vooral gebruikgemaakt van schreefloze lettertypen. De schreven storen het letterbeeld op een scherm, omdat dit beeld uit pixels samengesteld is. Hoe kleiner het lettertype hoe storender de schreven zijn op een beeldscherm. Veel gebruikte en bekende schreefloze lettertypes zijn onder andere Arial, Calibri, Helvetica en Verdana.

 

Voorgaande wordt vaak als richtlijn gebruikt, maar er zijn tal van lettertypes te gebruikten en er bestaan geen duidelijke regels. Het is altijd aan de ontwerper om te beoordelen welk lettertype, met of zonder schreef, geschikt is voor het beoogde effect.

Nieuwsgierig naar mijn prijzen? Laat je emailadres achter, dan krijg je mijn prijslijst direct in je mailbox!

Privacyverklaring