{jcomments on}Bleed, ook wel afloop genoemd, wordt gebruikt door grafisch ontwerpers en drukkers. Als je iets wil laten drukken met een kleurvlak tot aan de rand van het papier dan moet je in je ontwerp bleed gebruiken om dat te realiseren. De bleed is een rand rondom het papier waarin je het kleurvlak of de afbeelding laat doorlopen. Dat doe je zodat er net iets meer van de kleur of afbeelding gedrukt wordt dan dat je pagina groot is. Bij het snijden van het document op het juiste formaat voorkom je zo witte randen (wit omdat het papier waarop gedrukt wordt meestal wit is). In een ontwerpprogramma ziet de bleed er als volgt uit.

Bleed

Als voorbeeld hieronder twee kleurvlakken op de pagina. Gebruik je geen bleed, zoals bij het oranje vlak, dan loop je het risico dat je kleurvlak na het schoonsnijden net niet tot de rand van het papier komt. Die witte rand krijg je als het papier net iets verschuift bij het snijden, want je hebt het kleurvlak precies zo groot gemaakt als je pagina en niet net iets groter. Gebruik je wel bleed, zoals bij het groene vlak, dan weet je zeker dat het vlak door zal lopen tot de papierrand als je document eenmaal op maat gesneden is.

Bleed-met-kleurvlak

Hoeveel bleed je moet gebruiken is afhankelijk van de grootte van je document en de wensen van de drukker. Bij de meeste drukkers en ontwerpers wordt 3mm bleed als standaard gebruikt.

 

De bleed staat meestal niet standaard ingesteld in een ontwerpprogramma. Wil je weten hoe je de bleed kunt instellen in Illustrator of Indesign? Laat het me weten in de comments.

Nieuwsgierig naar mijn prijzen? Laat je emailadres achter, dan krijg je mijn prijslijst direct in je mailbox!

Privacyverklaring